Deprecated: Function Elementor\DB::is_built_with_elementor is deprecated since version 3.2.0! Use Plugin::$instance->documents->get( $post_id )->is_built_with_elementor() instead. in /home/tips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5383

UJIAN PSIKOMETRIK BAGI PEGAWAI PERTAHANAN AWAM GRED KP41 DI JABATAN SUKARELAWAN MALAYSIA(RELA)

Pos ini akan membincangkan tentang Ujian Psikometrik SPA 2022.

Tahniah kepada anda yang sudah lulus ujian online SPA. Bagi sesetengah jawatan, calon akan dipanggil ke Ujian Psikometrik.

Sebelum itu , kita dengar dulu apa  penerangan ringkas dari SPA mengenai Ujian Psikometrik ini. Apa yang SPA  nak nilaikan dari calon calon ?

Dalam ujian Psikometrik, calon-calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti calon iaitu 

  • Kepimpinan
  • Kebolehan social
  • Komunikasi
  • Toleransi
  • Kerjasama
  • Kestabilan emosi
  • Integriti
  • Disiplin 
  • dan Kejujuran.

Format soalan dan jawapan pilihan juga tidak tetap. Ianya ditetapkan ‘Aneka Pilihan Jawapan’.

Anda berkemungkinan hanya diberi 2 atau 3 pilihan jawapan

  • Ya atau Tidak
  • Betul atau Salah
  • Ya atau Betul atau Tidak Pasti

ataupun 4-5 jawapan yang menguji keyakinan anda

  • Sangat Setuju
  • Setuju
  • Tidak Pasti
  • Tidak Bersetuju
  • Sangat Tidak Bersetuju

sebagai refleksi keyakinan anda dalam membuat pilihan.

Jika dirangkumkan, ianya adalah refleksi siapa diri anda dan bagaimana anda menjalani hidup harian.

Sikap anda, cara pemikiran, tindakan anda; terhadap anda sendiri dan persekitaran anda.

Seharusnya aura positif yang menguasai anda dan bukan sebaliknya.

Atas sebab itu nilaian positif harus ada pada diri anda seperti sedia menerima kritikan dan pandangan orang lain, tidak merasa diri sendiri sahaja yang betul.

Ciri lain yang termasuk dalam nilaian ini seperti

  • berani mencuba
  •  tak takut gagal
  • berlapang dada
  • mudah menerima dan diterima orang lain
  • yakin pada diri sendiri
  • sentiasa bersangka baik
  • mudah mesra,
  •  bertimbang rasa
  •  dan banyak lagi sifat-sifat positif yang secara normalnya dimaklumi.

Aura negatif diri pula seperti

  • tidak bergaul dengan orang
  • tidak dapat menerima pandangan orang lain
  • sentiasa bersangka buruk dengan orang lain
  • kurang yakin pada diri sendiri
  • sentiasa teragak-agak dalam tindakan
  • perwatakan kurang menarik
  • dan semua yang berlawanan dengan sifat-sifat positif 

 Apa yang anda perlu ialah tahu secara asasnya yang mana positif dan yang mana negatif dan itu adalah senjata yang akan kita gunakan dalam menjawab soalan ujian Psikometrik.

Jadi apa yang ada di sebalik Ujian Psikometrik ini secara kasarnya ialah; “Personaliti, minat, kecenderungan anda akan dinilai, adakah ianya menuju arah yang positif atau arah yang negatif!’.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik

1. Apabila peluang ada, kita tidak perlu lagi berusaha

A. Ya
B. Tidak
C. Tidak Pasti

2. Saya selalu didenda di zaman persekolahan dahulu
A. Setuju
B. Tidak setuju
C. Tidak Pasti

3. Apabila ada seseorang yang mencurigakan, saya akan berjaga-jaga

A. Setuju

B. Tidak setuju

C. Tidak Pasti

4. Idea saya banyak tetapi saya sukar mengeluarkannya

A. Ya

B. Tidak

C. Tidak Pasti

5. Mengambil risiko terhadap sesuatu tindakan adalah tidak menjadi masalah kepada saya kerana ianya kesukaan saya.

A. Ya

B. Tidak

C. Tidak Pasti

6. Walaupun di mana saya berada, saya tetap boleh menyesuaikan diri.

A. Ya

B. Tidak

C. Tidak Pasti

7.Jika kita berbuat baik dengan orang lain, kita akan dibalas dengan perkara yang baik juga.

A. Setuju

B. Tidak setuju

C. Tidak Pasti

8. Saya tidak perlu membalas budi rakan saya apabila dia membantu saya kerana dia merupakan rakan baik saya.

A. Setuju

B. Tidak setuju

C. Tidak Pasti

9. Walaupun barang yang saya beli kurang bermutu, saya tidak akan membuat sebarang aduan.

A. Ya

B. Tidak Pasti

C. Tidak

10. Saya lebih produktif apabila saya bekerja secara berkumpulan

A. Ya

B. Tidak

C. Tidak Pasti

Tak susah jika anda buat persediaan dan tahu apa yang anda akan disoal

11. Jika saya tahu tentang kenaikan pangkat tahun hadapan, saya akan bekerja dengan penuh dedikasi.

A. Ya

B. Tidak Pasti

C. Tidak

12. Sesuatu perkara boleh saya lihatnya secara positif.

A. Ya

B.Tidak

C. Tidak Pasti

13. Untuk memastikan kemajuan sesuatu masyarakat itu, mereka perlu ada semangat tolong menolong antara satu sama lain.

A. Setuju

B. Tidak setuju

C. Tidak Pasti

14. Saya masih akan menolong rakan saya walaupun dia tidak membalas budi saya.

A. Setuju

B. Tidak setuju

C. Tidak Pasti

15. Antara sumber inspirasi saya adalah kejayaan orang lain

A. Ya

B. Tidak

C. Tidak Pasti

16. Apabila dimarahi, saya akan melenting

A. Ya

B. Tidak Pasti

C. Tidak

17. Pada setiap masa, saya sentiasa suka dipandang kemas dan bersih.

A. Ya

B.Tidak

C. Tidak Pasti

18. Menyelesaikan masalah perlukan kepada kemahiran komunikasi

A. Ya

B.Tidak

C. Tidak Pasti

19. Apabila berpindah ke tempat baru, saya yang akan memulakan perbualan

A. Ya

B. Tidak

C. Tidak Pasti

20. Masa tidur saya tidak teratur

A. Ya

B. Tidak

C. Tidak Pasti

Contoh soalan dan penerangan

Contoh 1:

 

Merokok = NEGATIF

Benci Rokok = POSITIF

Jika anda merokok, semestinya anda cenderung kata rokok positif kan? Sembunyikan kesukaan anda pada rokok.

 

Contoh soalan;

>> Larangan merokok di kedai makan sangat bagus.

(setuju/tidak setuju)


>> Perokok harus dikenakan kompaun tak kurang RM50,000.

(setuju/tak setuju)

Jawapan nilaian positif pada 2 soalan ini adalah “SETUJU

walaupun anda tak setuju 

Contoh  2

Daripada menjadi pengikut, saya lebih suka menjadi ketua

A – YA

B – TIDAK


Apa jawapan anda? Mesti ramai yang jawab A kan?

 

Tapi jawapan yang kami berikan adalah B!

 

Jeng jeng jeng ~

 

Korang rasa?

Jawapannya memang B 

 

Penilaian Psikometrik ni satu penilaian yang besar.

 

Tapi dalam penilaian exam online ini, ianya akan menjadi ‘scoring’ anda sebelum dipanggil ke temuduga.

 

Jadi anda perlu berada pada tahap “NILAIAN POSITIF” sentiasa.

Faham tak? Macam kompleks sangat pula explaination ni.

 

Jadi dalam soalan ini “NILAIAN POSITIF” adalah menjadi staf yang membawa harmoni pada organisasi dan berjiwa “team work”.

 

Bukan bermakna anda tak boleh atau tak mahu jadi LEADER, tapi anda berjiwa FOLLOWER.

 

Ini mantra nilaian positif ini;

 

“A good LEADER is a good FOLLOWER”

 

Maka jawapan yang memberikan score nilaian positif adalah B!

Daripada menjadi pengikut, saya lebih suka menjadi ketua

A – YA

B – TIDAK

Nampak tak?


Ini yang kita terangkan dalam rujukan, tonjolkan nilaian positif untuk ‘SCORING’ anda.

 

Tips penting supaya anda tidak sangkut dalam Ujian Psikometrik   ialah :

TONJOLKAN NILAI POSITIF ANDA

SEMBUNYIKAN NILAI NEGATIF ANDA !

Susah nak terangkan semuanya. Rasanya lebih mudah kalau anda buat LATIH TUBI jawab soalan soalan yang biasa ditanya dalam ujian ini.

MEREKA DAPATKAN PANDUAN SEBAGAI PERSEDIAAN MEREKA

MEREKA GUNAKAN RUJUKAN INI

Kenapa para calon wajib ada rujukan ni?

  • Faham dengan jelas apa yang dinilai dalam Ujian Psikometrik 2022 ini
  • Jimat masa anda. Calon lain tak tahu nak study apa tapi anda dah tahu!
  • 200 Contoh Soalan & Jawapan untuk mudah kefahaman anda tentang ujian ini
  • Tip jawab soalan. Cara jawab soalan supaya tak tersasar 
  • Perangkap-perangkap  Ujian Psikometrik
  • Apa yang bakal menggagalkan Ujian Psikometrik anda

Untuk sebarang pertanyaan berkenaan rujukan boleh tekan whatsapp dibawah 

            http://wasap.my/60122988786/psikometrik2022